Bewegingsonderwijs

Klik hier om een indruk te krijgen wat wij als gymsectie aanbieden tijdens de lessen bewegingsonderwijs (hiervoor moet u ingelogd zijn op onze website).

Algemene doelstelling
De leerlingen leren bewegen; leerlingen introduceren in en vertrouwd maken met verschillende bewegingsonderwijs-leersituaties zoals klimmen, balanceren, springen (grote trampoline en luchtkussen), zwaaien en schommelen, bewegen op muziek, atletiekvormen en diverse tik- en balspelen.  De rolstoelgebonden leerlingen doen zo optimaal mogelijk mee aan genoemde activiteiten, daarnaast bieden we voor hen ook specifieke activiteiten als rolstoelspelen en rolstoelvaardigheid.

Doelstellingen tijdens de lessen

• de leerlingen laten ervaren om plezier te beleven aan verschillende beweegsituaties
  • de leerlingen hun eigen lichaam laten ervaren binnen beweegsituaties
  • de leerlingen positieve bewegings- en lichaamservaring op laten doen
  • de leerlingen hun motorische beperking niet als belemmering laten ervaren, maar juist ook als bron van mogelijkheden
  • de leerlingen leren samenwerken en samenspelen

Binnen de St.Maartenschool worden de klassen ingedeeld op basis van cognitie en sociaal-emotionele ontwikkeling. De verschillen ten aanzien van de motorische mogelijkheden binnen één klas zijn dan ook erg groot. In principe komen alle leerlingen uit de klas samen gymmen. Daarbij maken we enkele uitzonderingen, op basis van risico's ten aanzien van bewegen en vanwege specifiek aanbod van activiteiten voor bijvoorbeeld rolstoelgebonden leerlingen. Gedurende het schooljaar komen middels een jaarplanning/rooster de verschillende bewegingsactiviteiten aan bod. Daarnaast doen we regelmatig activiteiten binnen een project, zoals pietengym, luchtkussen, (schuif)tafeltennis, en licht-donker/verstoppen.

Regels en afspraken
De leerlingen dragen in principe een gym T-shirt, korte broek en gymschoenen. Echter Leerlingen met aangepast schoeisel dragen gewoon hun eigen schoenen tijdens de gymles. Leerlingen die gebruik maken van een handbewogen rolstoel en de kleuters hoeven alleen een gym T-shirt te dragen. Leerlingen in een elektrische rolstoel en de leerlingen van unit B hoeven zich niet om te kleden.

Buitenschools sporten
De St.Maartenschool vindt het belangrijk dat kinderen buiten schooltijd de mogelijkheid krijgen om te sporten. Daarom worden er buitenschoolse sportactiviteiten aangeboden. De sporten die momenteel aangeboden worden, zijn: yoga, dans, special judo (op vrijdagmiddag door judoschool Tomoda) en rolstoelhockey/rolstoelbasketbal (op zaterdagochtend door Stichting Koprol). Deze sporten zijn allen toegankelijk voor  kinderen met beperkingen dus ook voor kinderen die niet op de St.Maartenschool zitten.

Bent u benieuwd naar deze buitenschoolse sportactiviteiten? Uw kind kan altijd een proefles meedoen. Verdere informatie en aanmelden kan bij de gymsectie, bij Ilse Michiels via mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.