Ergotherapie heeft als doel een kind zo optimaal en zelfstandig mogelijk te laten participeren in zijn of haar eigen leefomgeving. Om dit te bereiken werkt een ergotherapeut spelenderwijs aan het ontwikkelen van voorwaarden en vaardigheden om tot zelfstandige uitvoer van een dagelijkse activiteit te komen. De ergotherapeut richt zich op problematiek van de arm-/ handfunctie, fijne motoriek, schoolse vaardigheden, zelfverzorging, zithouding, visus, ruimtelijk inzicht, planmatig werken, prikkelverwerking, geeft advies over hulpmiddelen/voorzieningen en leert het kind hoe hiermee om te gaan.
De ergotherapeut werkt vanuit de hulpvraag van de ouders/kind en/of de leerkracht. Voorbeelden van hulpvragen zijn:
Onderzoek
Na een vraaggesprek met ouders (anamnese), waaruit hulpvragen beschreven worden, start de ergotherapeut met het onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit observaties, (gestandaardiseerde) testen en vragenlijsten. De resultaten worden altijd met ouders besproken.
Behandeling
Na het ergotherapeutische onderzoek worden er in samenspraak met ouders en revalidatieteam doelstellingen geformuleerd en een behandelplan opgesteld. Er wordt individueel, in combinatie met de fysiotherapeut en/of logopedist en in de thuissituatie (door ouders) aan de behandeldoelstellingen gewerkt. De behandeldoelstellingen zijn behaald wanneer de vaardigheden in de praktijk door het kind toegepast worden. Het geven van adviezen aan ouders, leerkrachten en andere betrokkenen spelen een belangrijke rol in de behandeling.
Aan elke unit is een orthopedagoog verbonden. De orthopedagoog verzorgt de speciale leerlingbegeleiding voor leerlingen met een specifieke orthopedagogische vraag die een deskundige aanpak behoeft. Hierbij valt te denken aan het begeleiden van ouders bij sociaal-emotionele problematiek in de thuissituatie of het begeleiden van leerkrachten/onderwijsassistenten wanneer het gaat om de pedagogische aanpak van individuele leerlingen. Ook op gebied van het onderwijsleerproces is de orthopedagoog betrokken. Zo neemt de orthopedagoog samen met de leerlingzorgcoördinator deel aan de leerlingbesprekingen om dit proces zo goed mogelijk te bewaken en zo nodig bij te sturen. De orthopedagoog is tevens verantwoordelijk voor orthopedagogisch onderzoek ten behoeve van (bijvoorbeeld) indicaties en herindicaties.
Eén kind één plan (EKEP)
Eén kind één plan (EKEP) betekent dat school en kinderrevalidatie gezamenlijk één plan maken voor de leerling waarin de belangrijkste doelstellingen zijn vastgelegd. Sinds 1999 werken St. Maartenschool en de kinderrevalidatie van de St. Maartenskliniek intensief samen om deze werkwijze gestalte te geven.
Onze opdracht is leerlingen in staat te stellen op een zo goed mogelijke wijze deel te nemen aan de maatschappij. Wij willen dit bereiken door onderwijs, opvoeding en revalidatie op elkaar af te stemmen. In onderwijs, opvoeding en revalidatie neemt de hulpvraag van de leerlingen een centrale plaats in. Bij het beantwoorden van de vraag hebben we elkaar nodig: ouders, leerkrachten, onderwijsassistenten en behandelaars. Klik hier voor het EKEP document.
Doelstellingen EKEP:
Partnership
De hulpvragen die de leerling en ouders hebben zijn een belangrijk uitgangspunt voor onderwijs en revalidatie. Ouders hebben als ervaringsdeskundigen en als eindverantwoordelijke voor hun kind een belangrijke rol in de Centrale Kind Bespreking (CKB). Daar zit iedereen aan tafel om het plan voor de komende periode vast te stellen. School, revalidatie en ouders stellen samen de doelen vast waaraan gewerkt gaat worden. Een goede samenwerking met de thuissituatie is erg belangrijk om de mogelijkheden van de leerling optimaal te benutten. Gedurende de hele schoolcarrière wordt inzicht gegeven in de ontwikkelingsmogelijkheden van de leerling.
Zorg binnen onderwijs
Binnen Punt Speciaal is afgesproken dat voor elke leerling die meer dan 185 minuten per week individuele begeleiding of zorg vraagt, een indicatie voor zorg binnen onderwijs (zbo) kan worden aangevraagd. Dat wil zeggen dat er een mogelijkheid bestaat voor leerlingen om extra zorg en ondersteuning te krijgen in de klas. Deze extra zorg kan bestaan uit persoonlijke verzorging of persoonlijke begeleiding.
Bij persoonlijke verzorging kunt u denken aan :
Bij persoonlijke begeleiding kunt u denken aan:
Wanneer de leerkracht constateert dat een leerling meer dan 185 minuten één-op-één zorg en/of begeleiding per week vraagt, geeft deze dit aan bij de zbo-coördinator van school. De coördinator overlegt met klas en ouders over de noodzaak van zbo. De extra zorg en begeleiding wordt op de St. Maartenschool geleverd door twee zorgaanbieders: Stichting de Driestroom en Thuis Verpleging Nijmegen (TVN ZORGT). De ouders ontvangen van de zbo-coördinator de informatiemappen van beide partners van de St. Maartenschool.
Zbo kan aangevraagd worden via de jeugdwet (JW), de Wet Langdurige Zorg (WLZ) of via een verwijzing van de arts. De beschikking vanuit de Jeugdwet wordt afgegeven door de gemeente. De Sociale Wijkteams van elke gemeente helpen u hierin verder via een zogenaamd Keukentafelgesprek. U dient hiervoor als ouder zelf contact op te nemen met uw sociaal wijkteam. Tijdens een keukentafelgesprek worden de gegevens over uw kind met u besproken en wordt bepaald of uw kind in aanmerking komt voor ZBO. Voor een beschikking vanuit de WLZ, dient er een aanvraag gedaan te worden via het Centrum Indicatie Stelling (CIZ).
Een aanvraag voor ZBO kan soms gecompliceerd zijn, doordat er voor iedere leerling verschillende wegen bewandeld moeten worden. Onze partners van TVN Zorgt en Driestroom zijn bereid om ouders te begeleiden in het aanvragen van een indicatie.
Voor meer informatie kunt u contact op nemen met :
Zoom-In
Screening en advies over zorg en onderwijs (Sint Maartenskliniek)
Buitenschoolse opvang
De buitenschoolse opvang (bso) op de St. Maartenschool wordt georganiseerd door TVN Zorgt. Deze organisatie werkt al geruime tijd binnen de St. Maartenschool: zorg binnen onderwijs (zbo) en ook zorg thuis wordt door TVN Zorgt geregeld. De medewerkers hebben allemaal ruime ervaring met de verschillende doelgroepen van de St. Maartenschool.
Na aanmelding wordt samen met ouders gekeken naar wat een kind nodig heeft en wat er geregeld moet worden om een passende plek te bieden. Het aantal medewerkers hangt af van de specifieke zorg die de kinderen nodig hebben. Bso is vrije tijd voor kinderen, ook op onze passende bso. Er wordt een gevarieerd programma aangeboden met activiteiten die passen bij het ontwikkelingsniveau van de kinderen. Onze medewerkers zorgen ervoor dat de leerlingen zich veilig en geaccepteerd voelen. We maken gebruik van de aangepaste materialen in de vertrouwde schoolomgeving.
We zijn geopend op alle dagen van de week en bieden opvang vanaf einde schooltijd (14.30 uur) tot 17.00 uur. Op alle dagen is, in overleg met de coördinator, verlengde opvang mogelijk. In de schoolvakanties en tijdens studiedagen bieden we opvang bij voldoende aanmeldingen. De kosten van de bso kunnen gefinancierd worden vanuit de Jeugdwet (JW), de Wet Langdurige Zorg (WLZ) of het Persoonsgebonden budget (PGB).
Wij zorgen voor passende opvang voor ieder kind.
Een keer komen kijken, aanmelden of meer informatie?
Coördinator: Dieke Zeegers bsoenjoy@TVN Zorgtzorgt.nl
Stichting CAP
Stichting CAP | Centra voor Aangepast Paardrijden Stichting CAP
Een fysiotherapeut richt zich op het onderzoeken en het behandelen van kinderen/jongeren op (grof-) motorisch gebied, met als doel het de leerling te helpen zo zelfstandig en optimaal mogelijk te functioneren in zijn/haar dagelijks leven. De therapie is altijd gerelateerd aan een hulpvraag. Voorbeelden van hulpvragen van ouders en/of leerling zijn:
Onderzoek
Na een vraaggesprek met ouders (anamnese), waaruit hulpvragen beschreven worden, start de fysiotherapeut met onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit observaties, (gestandaardiseerde) testen en vragenlijsten. De resultaten worden altijd met ouders besproken.
Behandeling
Na het fysiotherapeutische onderzoek worden er, in samenspraak met ouders en het team, doelstellingen geformuleerd en een behandelplan opgesteld. De therapie wordt individueel of in combinatie met de ergotherapeut en/of logopedist gedaan.
De behandeldoelstellingen zijn pas behaald wanneer de motorische vaardigheden in de praktijk door het kind toegepast worden. Het geven van adviezen aan ouders en andere betrokken teamleden speelt daarom een belangrijke rol in de behandeling. Dit kan zijn in de vorm van oefeningen in de praktijk, een bewegingsplan, tiladviezen en omgang met hulpmiddelen.
Een overzicht met uitleg van de behandelingen die we binnen de poliklinische revalidatiebehandeling bieden is terug te vinden op www.maartenskliniek.nl.
Een logopedist houdt zich bezig met het opsporen van en het verlenen van hulp bij problemen en beperkingen in de communicatie. Daarbij is het doel om de communicatie, in de ruimste zin van het woord, zo optimaal mogelijk te laten verlopen. De logopedist richt zich op de mondfuncties, het eten en drinken, het gehoor en de stem. De logopedist werkt vanuit de hulpvraag van de ouders en/of de leerling. Voorbeelden van hulpvragen zijn:
De logopedist onderzoekt, diagnosticeert en behandelt.
Onderzoek
Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de leerling start de logopedist met een onderzoeks- en observatiefase. Tijdens deze fase wordt bijvoorbeeld gekeken naar de communicatieve vaardigheden, de articulatievaardigheden, de mondmotorische vaardigheden en de eet- en drinkvaardigheden. Wanneer er problemen zijn op het gebied van eten en drinken kan de leerling via de revalidatie-/kinderarts worden aangemeld bij GOFIT (growth oral feeding intervention team), dit is het eetteam van de Sint Maartenskliniek. Informatie over dit team is te vinden op de website: www.maartenskliniek.nl.
Tijdens de onderzoeksfase ontvangen de ouders regelmatig vragenlijsten om bijvoorbeeld het taalbegrip en de taalproductie van hun kind in kaart te brengen. Ook wordt er mogelijk een gehooronderzoek afgenomen.
Logopedische diagnose
De logopedist bespreekt de onderzoeksresultaten met de ouders en stelt een diagnose. Op basis van de diagnose wordt een behandelvoorstel gedaan en het behandelplan wordt afgestemd met ouders en het team De logopedist en de ouders stemmen de mogelijkheden voor het oefenen thuis af. De revalidatiearts zorgt voor een behandelvoorschrift.
Behandeling
Afhankelijk van het behandelvoorstel wordt de leerling individueel of in combinatie met de fysiotherapeut en/of ergotherapeut gezien. Het geven van adviezen aan de ouders en andere betrokken teamleden speelt een belangrijke rol in de logopedische behandeling, zoals bijvoorbeeld adviezen rondom communicatie en het eten/drinken. Een belangrijk onderdeel van het logopedisch behandelaanbod op de St. Maartenschool vormt de inzet van Ondersteunende Communicatie (OC).
Maatschappelijk werk is er voor alle leerlingen en hun ouders van onze school. De maatschappelijk werker vervult een brugfunctie tussen school, revalidatie en de leefwereld van de leerling. In elke levensfase van een kind kunnen er hulpvragen spelen. Wanneer ouders daar behoefte aan hebben kan de maatschappelijk werker daarin ondersteunen en/of doorverwijzen naar hulpverlenende instanties.
Vragen kunnen liggen op het gebied van vrije tijd (logeren, vakantie- en vrijetijdsbesteding), wonen, wet- en regelgeving, opvoeding en ondersteuning in de thuissituatie. Het maatschappelijk werk is een gesprekspartner voor wie zorgen heeft, of bij wie er een disbalans voelbaar is tussen draagkracht en draaglast.
Werkwijze
Binnen de St. Maartenschool werken wij volgens Eén Kind Eén Plan (EKEP). Dit is een integrale werkwijze van (revalidatie)zorg en onderwijs waarbij het kind centraal staat. Dit houdt in dat alle betrokken disciplines, dus ook maatschappelijk werk, een kennismakingsgesprek heeft met ouders. In dit kennismakingsgesprek (de intake) stemt de maatschappelijk werker met ouders af welke zorg, ondersteuning en/of begeleiding er nodig is voor het kind en het gezin. In overleg worden vervolg afspraken gepland.
Aanmelding
Ouders worden in de eerste weken, na de start binnen de St. Maartenschool, uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Ook kunnen ouders zelf contact opnemen met het maatschappelijk werk.
Contact
Binnen de St. Maartenschool zijn er twee maatschappelijk werkers werkzaam:
Edith Derks: 024 3659327 e.derks@maartenskliniek.nl
Unit A: Raket, Vliegtuig, Helikopter, Luchtballon, Vlieger
Unit B: Lavendel, Klaproos, Madelief, Dahlia
Unit C: Krekel, Vlinder, Libelle
Ellen Moerkerk: 024 3659348 e.moerkerk@maartenskliniek.nl
Unit D: Kastanje, Linde, Wilg, Berk
Unit E: Vossen, Dassen, Beren
Wat is De Pleister?
De Pleister is onze verpleegpost op de Sint Maartenschool. De verpleegkundigen zijn in dienst van partner TVN ZORGT Zorgt en zijn onder schooltijd aanwezig.
Wat doet De Pleister?
De verpleegkundigen geven de noodzakelijke verpleegkundige zorg aan leerlingen die zijn verbonden aan de St. Maartenschool. Mocht uw kind tijdens schooltijd zorg van De Pleister nodig hebben, dan kan de behandelend arts hiervoor een verwijzing schrijven. Deze geeft door middel van een behandelovereenkomst de verpleegkundigen de opdracht om uw kind te helpen met de gevraagde zorg.
Welke zorg kunnen de verpleegkundigen van De Pleister geven?
Alle voorkomende medische handelingen die BIG-geregistreerd zijn zouden op De Pleister in principe uitgevoerd kunnen worden. Denk daarbij aan:
Tevens verleent De Pleister EHBO en verwijzen zij zo nodig kinderen door naar een arts, spoedeisende hulp of nemen contact op met 112. Ook kunnen we de leerlingen en hun ouders, zo mogelijk, verpleegkundige handelingen aanleren om zo de zelfstandigheid te vergroten. Natuurlijk worden de ouders en locatieleiders hiervan op de hoogte gebracht.
De verpleegkundige hebben overleg met ouders, revalidatiearts en/of andere behandelaars van de leerling.
Gegevens de leerling
Om de kinderen zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn is het belangrijk dat De Pleister de juiste gegevens heeft van de leerlingen. Denk hierbij aan het soort ziektebeeld, allergieën, welke medicatie leerlingen gebruiken, extra aandachtspunten of bijzonderheden. Aan u vragen we het anamneseformulier dat wij u toesturen zo volledig mogelijk in te vullen, zowel bij het starten op de St. Maartenschool, als jaarlijks voor een update. Mocht uw kind een verhoogd risico hebben door bijvoorbeeld epilepsie/allergie, dan zal er speciaal voor uw kind een protocol opgesteld worden. Dit protocol wordt verspreid binnen de school met als doel dat iedereen op de hoogte is van het risico van uw kind en hoe te handelen. Voor de verpleegkundigen is het van belang dat zij de meest recente informatie hebben over uw kind en zijn daarvoor van u afhankelijk. Natuurlijk zullen de verpleegkundigen van De Pleister gebeld worden mocht er iets aan de hand zijn. Wij koppelen dit altijd terug naar u als ouders.
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, mail dan gerust naar de verpleegkundigen: pleister@TVN Zorgtzorgt.nl